DIGITALT BAKKENETT

Vi får ofte spørsmål om det digitale bakkenettet. (TV-signalene du kan ta imot med vanlig tv-antenne)

Her er en kort forklaring, samt noen linker for de som er ekstra interessert.

 

DETTE TRENGER DU Å VITE.

Det digitale bakkenettet er betegnelsen på det nettet du nå kan motta TV-signaler i med en liten antenne (ikke parabol)
De fleste nye TV aparater har innebygget mottaker for disse digitale signalene (DVB-T). Med en slik TV kan du gratis motta de kanalene som NRK sender i det digitale bakkenettet.
Mange TV apparater har også et spor for å stikke inn en CAM-modul. Har TV apparatet ditt dette, kan du stikke inn en CAM modul fra RiksTV og putte inn et programkort. Du vil da få tilgang til et stort tilbud av kanaler som er betalbare.
Har du en gammel TV uten digital mottaker, kan du kjøpe en DVB-T mottaker løst, og koble til TV apparatet. På denne måten får du tilgang til det overnevnte. Vi anbefaler likevel at du kjøper en ny TV, fremfor å kjøpe en løs mottaker. Dette fordi strømforbruket på en ny TV er lavere en på den gamle i tillegg til mottakerboksen. En annen fordel er at du slipper å ha to fjernkontroller.

Med ovennevnte utstyr kan du ta imot TV-signaler i store deler av Norge.

Camper du på steder uten bebyggelse, er det ikke sikkert mottakerforholdene er optimale ettersom leverandørene av signaler prioriterer områder der folk bor. Du må prøve deg frem der du camper. Svake signaler, forstyrrelser o.l. kan gjøre at du ikke alltid har optimal signalkvalitet på alle kanalene. Ofte kan det å flytte antennen (bobilen) noen få meter, være nok til å bedre signalkvaliteten. Andre ganger får du ikke inn noe som helst. Disse øyeblikkene er de vi bobilbrukere elsker, for da får vi opplevd stedet vi camper på, istedenfor å se på TV.

Programmene sendes på forskjellig frekvens på forskjellige steder i Norge. Dette gjør at du må stille inn kanalene (gjøre kanalsøk) når du har flyttet deg fra en geografisk plassering, til en annen. 

 

DETTE KAN VÆRE NYTTIG Å VITE.

I Norge brukes standarden MPEG-4 til komprimering av dataene som sendes i bakkenettet. I Sverige begynte de med MPEG-2 men sender nå også endel i MPEG-4. Dette gjør at en del TV apparater kjøpt i Sverige, ikke fungerer i Norge.

Det digitale bakkenettet i Norge Eies av Norges Televisjon AS (NTV).
Norges Televisjon AS, eies av TV2, Telenor og NRK. (33,33% eierandel på hver aktør)
NTV leverer distribusjonskapasitet til sine kunder NRK og RiksTV, og sørger for stabil utsending av tv- og radiokanaler i det digitale bakkenettet.
NRK leverer sine kanaler NRK1, NRK2, NRK3/NRK Super, NRK Tegnspråk og NRK1-Distrikt gratis i nettet.
RiksTV leverer TV2, TV Norge, TV3 og alle de andre betalbare kanalene vi kjenner. Her kan du kjøpe kanaler i de tidsperiodene du trenger dem. 

4G nettet som brukes til mobil kommunikasjon, ligger i frekvensområder som kan forstyrre digitale TV-signaler. Du kan for under en hundrelapp kjøpe deg et filter, som minimerer dette problemet. Filteret er en liten plugg, som du kobler mellom antennen og TV-aparatet. (Selges hos ASKJEMS).  Filteret vil først og fremst forbedre signalmottaket i det høyeste frekvensområdet - kanal nummer 60  (NRK i Vestfold). Dette fordi kanl nr.60  ligger veldig nært frekvensområdet for 4G (782 MHz-790 MHz. 4G download bruker frekvensene 791MHz - 821MHz). 

 

 

LINKER FOR NERDENE SOM VIL VITE ENDA MER.

Norges Televisjon -  Norges Televisjon drifter og vedlikeholder det digitale bakkenettet i Norge.

NRK - Tilbyder av NRK sine kanaler gratis i det digitale bakkenettet.

Riks TV - Tilbyder av betalbare kanaler i det digitale bakkenettet.

Teknisk forklaring - Fin forklaring på de tekniske begrepene rundt sendinger i det digitale bakkenettet.

Kanalpakker MUX Vestfold/Buskerud   - Oversikt over Hvilke MUX de forskjellige programpakkene ligger i.

DVB-T Sverige - Kanalpakker tilgjengelig i Sverige.

Egli's modell - Her er litt matematikk for super-nerdene. En forklaring blant annet på hvordan høyere frekvens gir dårligere rekkevidde, dersom andre parameter forblir uforandret.

DIGITALT BAKKENETT