På jakt med bobil? Dette bør du tenke på!

Vi har samlet noen gode råd til deg som vil dra på jakt med bobil for første gang.

  
Vil du gjøre som Kjartan og jaktlaget hans, og bo i bobil under høstjakta? Det er ingen dum idé. Å tilbringe opptil en uke i telt kan være en prøvelse, selv for bestevenner. Med bobil bor du varmt og godt, i stedet for kaldt og vått. Dusjen er lett tilgjengelig og matlagingen blir enklere. Likevel er du midt i naturen med skogen rett utenfor døra.

 

Transportmiddel og opphold i ett

- Det åpenbart fine med bobil er at du har transportmiddel og opphold i ett. Du har friheten, og kan bevege deg dit du vil – med hele jaktlaget samlet. Har du alt i bilen – så er alt klart, sier Øyvind Bjørkås som er selger hos Askjems Camping-Center. 
  
Han er vant til å gi gode råd når noen skal ut med bobil for første gang.

 - De vanligste spørsmålene dreier seg om do-tømming, hvor lenge strømmen varer og om bilen kan brukes sent på høsten og om vinteren, forteller Øyvind – som har satt opp en oversikt over ting det kan være lurt å vite når du legger ut på høstjakt med bobil for første gang.
 

Les også: Hva slags førerkort kreves for å kjøre bobil?

    

Gode råd til deg som vurderer høstjakta i bobil:
   

Bobil på høst og vinterstid

Du kan bruke bobil hele året, men be forhandleren om en gjennomgang for vinterbruk. De fleste bobiler fra Askjems er vinterisolert, men skal du unngå at vannet fryser må du ha bobil med dobbelt bunn, som gir varme ned i tanken. Har den ikke det, må du i stedet skru av vannet i bilen og ta med deg noen dunker med vann. Husk å ha frostvæske i spilltanken. Glemmer du å fjerne vannet i tanken er det ingen fare. Er det under 4 grader spretter nemlig en sikkerhetsventil opp og tømmer vannet automatisk.

 

Skift til vinterdekk

Selv om vinteren ikke er kommet til lavlandet, kan det være andre forhold på fjellet. Sørg for å ha vinterdekk på bobilen når du legger ut på jakt.

 

Toalettet i bobilen

Det er mye enklere enn de fleste tror å tømme doen i en bobil. Tanken, eller kassetten som det heter, er ikke så stor - og du løfter den enkelt ut på utsiden av bilen. Når kassetten er tømt og skal settet på plass igjen, tilsetter du en tablett med kjemikaler som gir godlukt og fjerner gasser. Det er derfor lite lukt å spore ved tømming.

 

Tømming av toalettet

Innholdet i kassetten skal selvsagt ikke tømmes i naturen, men på egnet tømmestasjon. Disse finnes det mange av langs veien og på campingplasser. Er dere flere personer på tur, og er borte en langweekend eller mer, er det lurt å ta med en ekstra kassett til toalettet for å unngå dårlig stemning. De koster ikke så mye, og tar ikke store plassen. Den fulle kassetten kan fint oppbevares i lasterommet på bobilen. Du kan ta det helt med ro. Kassetten er helt tett og det blir ikke noe søl.

 

Bruk toalettpapir som er selvløsende

Ikke bruk vanlig toalettpapir fra dagligvarebutikken, men egnet papir som er selvløsende. Det gjør tanken enklere å tømme og den blir ikke så fort full. Selvløsende toalettpapir får du blant annet kjøpt hos Askjems, som har Norges største butikk med campingutstyr.

 

Strøm i bobilen

Strøm er ofte noe førstereisene går tom for når de fri-camper, ettersom du ikke kan koble deg til strømnettet ute i skogen. Ta derfor med deg en ekstra tank med gass. Det er nemlig slik at du kan bruke gass til alt fra matlaging og kjøleskap, til lys, varme og varmtvann i bobilen. Det er alltid plass til to flasker gass i en bobil, og du kan bruke samme type gass som du gjør til gassgrillen hjemme. Kjører du innom et sted med strømtilgang, kan du enkelt svitsje over til el hvis du ønsker det. Fri-camper du mye, bør du vurdere å montere solceller på bobilen.

 

Ekstra god plass med telt foran bobilen

Du kan kjøpe fortelt til bobilen som enkelt festes i markisa. Da får du ekstra god plass, og har du med deg hund kan den tørke seg i teltet før du tar den med inn, så du slipper mye søl i bobilen.

 

Plass til bagasje

Alle bobiler har lasterom, men størrelsen varierer. Velg en bobil med stort lasterom hvis du skal på jakt – så du har plass til slaktet på vei hjem.

 

Sikre hunden når du kjører

Når bobilen er i bevegelse skal alle være sikret. Det gjelder også hunder. Husk å ta med et bur som hundene kan oppholde seg i når du kjører. Alle passasjerer skal sitte fastspent med bilbelte under kjøring.

 

Last ned BobilApp

Vi anbefaler deg å laste ned BobilApp. Den koster NOK 59 i Google Play, og NOK 55 i App Store. Her finner du informasjon om bobilparkeringer, tømmestasjoner, campingplasser, bensinstasjoner, verksteder, fergeruter og mye annet. Appen er en offline-app, så du trenger ikke tilgang til nettet for å bruke den.
 

Har du spørsmål om bruk av bobil? Ta kontakt med Øyvind eller en av oss andre hos Askjems – så hjelper vi deg gjerne!

   
Sjekk gjerne også ut vanlige spørsmål og svar om bobil. 

  
God tur – og lykke til med høstjakta!

 

 

 

På jakt med bobil? Dette bør du tenke på!