Kombinerte jobb og ferie på bobilturnéI 10 uker har fødselsfotograf Eva Rose kjørt Norge rundt i en bobil sponset av Askjems og Knaus, for å gi bort 1000 fotografier til 100 helsestasjoner og fødesteder. Hun har kombinert jobb og ferie i et luksushjem på hjul, også kjent som «FØDEBILEN». 

– Jeg sendte 40 mail til bobilforhandlere og fikk 40 avslag før jeg troppet opp på Askjems. Å kalle prosjektet «Fødebilen, Norge rundt» var kanskje å skyte seg selv i foten, sier Eva og ler hjertelig.

 

Bobilhimmelen

Selv om prosjektet på et tidspunkt virket håpløst å gjennomføre, nektet hun å gi opp. På vei til en skitur i marka, oppdaget Eva ved en tilfeldighet Norges største varehus for mobile ferier. Hun bråsnudde og kjørte inn til det hun kaller «bobilhimmelen». 

– Plutselig så jeg den ene fantastiske bobilen etter den andre. I fullt skiantrekk gikk jeg inn på Askjems, hvor jeg snakket med markedsansvarlig Øyvind Bjørkås. Jeg fortalte om mitt trillende kunnskapsprosjekt om fødsler, og, i samarbeid med Knaus, sa Askjems ja til å sponse meg med en splitter ny bobil i 10 uker. Jeg er evig takknemlig.

 

Se vårt utvalg av bobiler fra Knaus her!

 

Vinter, vår og sommer

Fødselsfotografen leide ut leiligheten sin på Tøyen og flyttet inn i sitt mobile hjem og kontor. Kjæresten Ole Jacob Johanson var med på hele turen. 

 – Hver morgen spiste vi frokost til nye, vakre utsikter. På hverdagene besøkte vi sykehus og helsestasjoner. I helgene dro vi på fjellturer eller besøke severdigheter og landemerker. Selv om det ble mye jobb, føltes det ikke som jeg var på jobb. Dagene ble fylt med hyggelige menneskemøter, nye opplevelser og solnedganger. 

Bobilturneen startet i Oslo 3. april. Eva og Ole Jakob kjørte fra fylke til fylke, før de avsluttet reisen med en fest i Oslo 22. juni. – Vi startet med snø og avsluttet turen i 30 varmegrader. Vi opplevde vinter, vår og sommer underveis. Det var fantastisk.

 

Mobilt hjemmekontor

Å kombinere jobb og ferie i en bobil i nesten tre måneder, gikk over all forventning.  

– Bobilen har mange smarte oppbevaringsløsninger, og vi fikk med oss alt vi trengte av klær, fotoutstyr og campingutstyr. I tillegg fraktet vi tilsammen 1000 store, innrammede fotografier, som vi plukket opp i puljer hos Elite Foto-butikker rundt om i landet. Siden vi valgte fricamping, kjøpte vi powerbank til å lade opp data, mobil og kamera. Ved sjeldne tilfeller brukte vi aggregat. Vi ladet også utstyret vårt på café eller hos venner. Med kjøkken, bad, sittegruppe og verdens beste seng, hadde vi alt vi trengte innenfor bobilens 7,5 meter, forteller Eva, og legger til at de aldri følte de manglet noe på turen.

 

Ny pynt på veggene

I løpet av 20 år har Eva Rose fotografert 126 fødsler. Å dele informasjon og å spre glede om et tema som fremdeles er tabu for mange, er blitt en hjertesak. I en fødselsomsorg som stadig opplever nedskjæringer og kutt, syns Eva det er koselig å bidra med noe positivt. 

– Takket være Askjems, Knaus og Elite Foto, har helsestasjoner og fødesteder i hele Norge fått ny pynt på veggene, forhåpentligvis til nytte og glede for gravide, fødende og jordmødre. Jeg har fått tilbakemeldinger om at fotografiene mine motiverer og bidrar til bedre fødsler. Det har motivert meg til å slå et slag for fødselsomsorgen i Norge.

I 2016 lagde Aftenposten TV dokumentarserien «Fødselsfotografen», hvor de fulgte Eva på jobb. Året etter ga hun ut boka «Fødsel» med forfatter og venninne, Trine Dahlman. 

– Trine, Ole Jacob og jeg, er blitt «Team Fødebilen». Trine var med på deler av turen og da hun kom, sov Ole Jacob og jeg ute. Det ble mange uforglemmelige og lattermilde øyeblikk, som da vi slo opp telt i tordenvær under Norges største stein i Odda og ble vugget i søvn i hengekøye av kraftige vindkast i Volda, forteller Eva.  

 

Elsker bobillivet

Selv om bobilturneen nå er over, har hun ikke klart å skille seg fra «Fødebilen». Til stor glede fikk hun låne bobilen ut juli. – Nå blir det enda mer fricamping. Jeg elsker bobillivet. Kanskje blir neste prosjekt «Fødebilen, verden rundt». Hvem vet? 

 

Skrevet av: Trine Dahlman

 

Bobiler | Campingvogner | Campingutsyr | Bobilhotell

 

Kombinerte jobb og ferie på bobilturné